Beta možgansko stanje

 
 

Kar je noč za vsa bitja, je budno stanje za modreca; kar ima vsakdo za budno stanje, je za modreca, vidca noč.

Bhagavat-Gita,
Dragulj indijske duhovne modrosti

Obstajajo štiri stanja zavesti, aktivnosti možganskih valov, ki se jih da prikazati z elektroencefalogramom (EEG-jem), vsa pa se imenujejo z grško besedo: Beta, Alfa, Theta in Delta.

Beta stanje možganskih valov je normalno stanje, v katerem se nahajajo v budnem stanju, ki ga največ uporabljamo za delovanje v našem tridimenzionalnem (3D) svetu. Približno 75 odstotkov budne zavesti se porabi za naše fizično delovanje. Preostalih 25 odstotkov Beta stanja pa ima opraviti z razmišljanjem in načrtovanjem. Je torej stanje logike, analitike, racionalnosti, skratka stanja budnosti in miselnega možganskega procesa. V tem stanju smo večino časa, ko ne spimo. Beta možganski valovi imajo frekvenco od 12-27 Hz.

Beta valovanje ima relativno širok razpon in je razdeljen v nizko, srednje in visoko Beta valovanje:

Nizko Beta (12-15 Hz) valovanje

Poznano tudi pod imenom senzo-motorično valovanje.

 • Področja: spredaj ali zadaj
 • Subjektivno občutenje stanj: sproščeno in zbrano, integrirano
 • Vedenje in aktivnosti: pomanjkanje usmerjene pozornosti
 • Fiziološke povezave: gibanje
 • Učinki treniranja: sproščena zbranost, pozornost

Srednje Beta (15-18 Hz) valovanje

 • Področja: regionalno, po različnih področjih
 • Subjektivno občutenje stanj: razmišljanje, zavedanje jaza in okolice
 • Vedenje in aktivnosti: mentalna aktivnost
 • Fiziološke povezave: buden, aktiven, ne razburjen
 • Učinki treniranja: lahko poveča mentalne sposobnosti, zbranost, pozornost, IQ

Visoko Beta (nad 18 Hz) valovanje

 • Področja: lokalno, lahko je zelo natančno omejeno.
 • Subjektivno občutenje stanj: bodnost, naprezanje, razdraženost
 • Vedenje in aktivnosti: mentalna aktivnost, matematika, načrtovanje
 • Fiziološke povezave: splošna aktivacija uma iin telesnih funkcij
 • Učinki treniranja: lahko sproži budnost ampak tudi razdraženost.
"Že nekaj časa sem iskala "nekaj", kar bi mi pomagalo najti odgovore na vprašanja o življenju in kaj je naše poslanstvo, s kakšnim namenom smo tukaj in zdaj in katera je tista prava pot, ki bi me osrečila. Vsak se najbrž znajde v takem obdobju življenja, ko stoji na križišču in pravzaprav ne ve, v katero smer naj gre. To se je zgodilo meni in ravno v tem obdobju sem zasledila možnost regresoterapije. Pravijo, da v življenju ni naključij. Moram priznati, da sem poskušala že veliko stvari, z nobeno pa nisem doživela take izkušnje.

Občutki so res neprecenljivi in zelo slikovno doživeti. Strah pred tem, da se ne bi dovolj sprostila oziroma ali bom znala ločiti med tem ali si dogodke domišljam ali jih res vidim-doživljam je odveč. Pomembno je, da smo čimbolj sproščeni in zaupamo Robertu, da nas bo popeljal na nepozabno popotovanje. In to sem tudi doživela - nepozabno popotovanje v prejšnja življenja, srečanje s smrtjo in na koncu vrhunec, pogovor s svojim vodnikom, kjer občutiš da problemi v življenju sploh niso problemi ampak pot, ki jo moramo prehoditi. Dobila sem kar nekaj odgovorov, usmeritev in potrditev. Moj naslednji podvig - regresija v življenja med življenji, saj si spet želim doživeti te občutke in se podati na kakšno novo popotovanje."


Tatjana, Domžale (PLSR regresija)

Za dodatne informacije ali prijavo na regresijo v prejšnja življenja (PLSR) ali življenja med življenji (BLSR) po metodi dr. Michaela Newtona, nas pokličite na telefonsko številko 031 472 981 ali izpolnite kontaktni obrazec.
 
Vir:
Inštitut Transpersonalne Psihologije (2011), Elektronski vir, http://www.theta-psy.com/sl/theta-psy/znanost-in-mogani.html [dostop 8. julij 2011]
Backman L. (2009), Knjiga Bringing your Soul to Light, Llewellyn Worldwide, 2009