Alfa možgansko stanje

 
 

Mistična stanja zavesti se dosežejo v alfa stanju. Dosežemo ga tudi v lahki hipnozi.

Dr. Lee Warren, B.A., D.D.,
Nevrokirurg, pisec

Alfa stanje je stanje "pasivne pozornosti" in povečane sugestabilnosti. Poslušanje glasbe in sproščanje definira to stanje. Mistična stanja zavesti se zgodijo v Alfa stanju, ki ga običajno vsakodnevno doživljamo pred spanjem in takoj za tem, ko se zbudimo. Alfa stanje se prav tako prostovoljno doseže v stanju lahke hipnoze, meditacije, zdravljenja stresa (biofeedback) in dnevnega dremeža. Frekvenca Alfa stanja možganskih valov se spusti na 8-12 Hz, ki je tudi dom Shumanove resonance – resonančne frekvence zemljinega elektromagnetnega polja. 

Sveža kreativna energija začne teči. Strah izgine. Občutimo osvobajajoč občutek miru in dobrega počutja. V alfa stanju začnemo dostopati do bogate kreativnosti, ki leži malo nad našo umsko zavednostjo – je portal, vstopna točka v globlja stanja zavesti. Alfa stanje je popotovanje v svoje globine, kjer se na nečustven način brez obsojanja soočimo z lastnimi problemi. V alfa stanju se priklopimo na lastno kreativnost in z lahkoto rešujemo probleme, najdemo nove ideje ter vadimo kreativno vizualizacijo. Probleme začnemo dojemati ne več kot prepreke, ampak kot izzive. Z drugačnim dojemanjem si hitro osvetlimo tudi več možnih izbir, večja izbira pa nas osvobaja mnogokrat izbrane edine poti strahu. V Alfa stanju začutimo svobodo ustvarjanja brez omejitev - užitek, ki smo ga poznali kot majhni otroci.

To je meditativno stanje uma. Tu prihaja do sanjarjenja, vizualizacije, prikazovanja barv, podzavestnih psihičnih slik...V tem stanju možganskega valovanja smo zelo sugestivni, sprejemljivi za afirmacije in je primerno tudi za avtohipnozo. V alfa stanju poteka tudi zdravljenje z bioenergetskimi metodami. To stanje ima več pozitivnih učinkov na človeka. Med drugim deluje proti stresno, protibolečinsko, pride tudi do istočasne uporabe obeh možganskih hemisfer – leve polovice, ki je odgovorna za analitiko, logiko, fokusiranje, komunikacije na zavestnem nivoju in desne polovice, kjer se pojavlja intuicija, vizualne in senzualne sposobnosti. Pomeni da v tem stanju lahko sprejemamo notranje resnice in jih istočasno tudi miselno analiziramo in izoblikujemo. Seveda pa je alfa stanje tudi prehod med beta in theta možganskim valovanjem. Pri frekvenci 10 Hz lahko zaznamo informacije v duhovni dimenziji in jih uporabimo kot pomoč pri sprejemanju pravih odločitev ali za reševanje problemov v fizični dimenziji.

Zdravo Alfa stanje omogoča uporabno mentalno naravnanost, pomaga pri sposobnosti mentalne koordinacije, poveča splošno občutenje sproščenosti in utrujenosti. V tem stanju lahko hitro in učinkovito opravite katero koli opravilo. Ko prevladuje Alpha stanje, se večina ljudi počuti sproščene in umirjene. Alpha možganski valovi so kot kaže most med zavestnim in nezavednim.

Ta ritem valovanja je na splošno dominanten pri normalnih sproščenih odraslih. Je pa prisoten tudi v večini časa pred 13 letom starosti. Alfa valovanje naj bi bilo produkt bele smovi možganov, ki med seboj povezuje vse dele možganov. Alfa stanje je kar pogosto valovanje in se pojavi kadar je oseba pozorna vendar ne procesira informacij aktivno. Najmočnejši so na zadnjem delu možganov in tudi ob frontalnem korteksu.

Alfa stanje je povezano z ekstravertnostjo (introvertnost ima nižjo frekvenco valovanja), kreativnost (recimo med poslušanjem ali pred rešitvijo kreativnega problema) in ob mentalnem delu. Kadar so Alfa valovi v optimalnem obsegu, doživljamo dobra občutja, vidimo svet pozitivno in prežema nas občutek umirjenosti. To stanje je eno najbolj pomembnih pri učenju in uporabi naučenih informacij pri izobraževanju in pri delu. Alfa stanje lahko spodbudite z zaprtimi očmi in globokim dihanjem. Alfa-Theta trening lahko rezultira v povečani občutljivosti, abstraktnemu razmišljanju in samo kontroli.

  • Področja: regionalno, ponavadi zajema celotno področje; zadnji del glave ob zaprtih očeh
  • Subjektivno občutenje stanj: sproščeno, brez motenj in razburjenja vendar ne zaspanost, umirjenost, zavest
  • Vedenje in aktivnosti: meditacija, brez aktivnosti
  • Fiziološke povezave: sproščenost, zdravljenje
  • Učinki treniranja: sproščenost
  • Del Alpha pasu, nizki: 8-10: notranje zavedanje jaza, povezave uma in telesa, ravnovesje
  • Del Alpha pasu, visoki: 10-12: koncentracija, zdravljenje, integracija uma in telesa
"Že dolgo sem iskala nekoga, ki izvaja regresijo v prejšnja življenja. Pred kratkim pa sem zasledila na spletu objavo o hipnotični regresiji, ki jo izvaja regresoterapevt ROBERT ZUPANČIČ po metodi dr. Michaela Newtona.

Na regresiji sem doživela kar nekaj vtisov iz prejšnjih življenj. Mislila sem, da sem že "stara" duša, pa sem od mojega vodnika izvedela, da je to komaj peto življenje. Pa tudi s svojim zadnjim dnem življenja sem se soočila, ko sem videla umirajočo starko na smrtni postelji.

Moj vodnik pa mi je odgovoril na kar nekaj življenjskih vprašanj, ki so me zanimala. Mislim, da se bom na podlagi teh izkušenj prijavila še na regresijo v življenja med življenji."


Janja, Leskovec pri Krškem (PLSR regresija)

Za dodatne informacije ali prijavo na regresijo v prejšnja življenja (PLSR) ali življenja med življenji (BLSR) po metodi dr. Michaela Newtona, nas pokličite na telefonsko številko 031 472 981 ali izpolnite kontaktni obrazec.
 
 
Vir:
Inštitut Transpersonalne Psihologije (2011), Elektronski vir, http://www.theta-psy.com/sl/theta-psy/znanost-in-mogani.html [dostop 8. julij 2011]
Zepan M. (2011), Elektronski vir, http://teate-reiki.com/index.php/theta/theta-healing-predstavitev.html [dostop 8. julij 2011]
Backman L. (2009), Knjiga Bringing your Soul to Light, Llewellyn Worldwide, 2009