Kaj je reinkarnacija?

 
 

Človeške duše ni mogoče docela uničiti hkrati s telesom; nekaj ostane, kar je večno.

Baruch Spinoza,
filozof

Reinkarnacija (lat. > re = ponovno, carnis = meso > ponovno utelešenje; verovanje) je ponovno utelešenje duše umrlega v drugem telesu. Reinkarnacija pomeni, da ob smrti duša vedno preide v drugo telo, dokler se ne reši iz neprekinjenega kroga ponovnega rojevanja. Še prej pa nekaj časa preživi v duhovnem svetu. Duša se tako dolgo ponovno rojeva v svetu dobrega in zla (samsara), dokler se ne osvobodi spon nenehnega rojevanja in umiranja, kar doseže takrat, ko zraste na tak nivo osebnostnega razvoja, da se ji ni več potrebno utelešati.

Izhodiščne predpostavke nauka o reinkarnaciji so naslednje:

  • človekova individualnost se izraža na več ravneh: fizični, energijski, čustveni, miselni in duhovni,
  • po smrti fizičnega telesa človek biva naprej v svojem psiho-energijskem oz. duhovnem telesu in ohrani svojo identiteto, svoje čustvovanje in mišljenje; izgubi pa stik s fizičnim svetom, ki je možen edino preko fizičnega nosilca oz. fizičnega telesa,
  • po določenem času bivanja v psiho-energijski realnosti oz. duhovnem svetu, se psiho-energijska entiteta - duša, znova utelesi - poveže s fetusom,
  • kot kažejo raziskave obsmrtnih izkušenj, se človekova zavest o sebi ob tem,  ko zapusti fizično telo, zbistri in razširi, medtem ko se pri utelešenju zavest zamegli in zoži (Platon je govoril o tem, da duša, preden se rodi, pije iz reke pozabe). Pri nekaterih otrocih ta proces zameglitve zavesti zakasni in prav njihove izkušnje današnji znanosti ponujajo okno, skozi katerega bo lahko, če bo to želela, pogledala in vstopila v svet, ki se morda nahaja onkraj fizične resničnosti.

Presledki med inkarnacijami posamezne duše so različno dolgi. Nekatere duše se na astralni ravni mudijo eone dolgo, preden se odločijo za vrnitev v svet fizične ravni, medtem ko druge krožijo dokaj hitro in ne zapravljajo dosti časa na subjektivni ravneh. Ko duhovno napredujemo se dolžina teh periodičnih umikov poveča, dokler ne preživimo mnogo več časa 'na drugi strani' kot pa v fizični inkarnaciji. Ko pa se pot učeništva približuje koncu se obdobja med inkarnacijami spet skrajšajo: videti je, kot da je duša spodbujena, da zaključi svoje eone dolge izkušnje v fizičnem svetu tako hitro kot je mogoče, in da si vneto prizadeva končati svoje obveznosti in služenje, ki se je začelo v prejšnjih inkarnacijah.
   
Običajno se namera za inkarnacijo porodi v sami duši. Ko se to zgodi se duša, ki ji pomaga posebna skupina duhovnih pomočnikov, izbere ustrezne starše, ki bodo rodili fizično telo, katero ji mora služiti kot njeno naslednje izrazno sredstvo. Starše je potrebno skrbno izbrati ne samo glede na dedne lastnosti, temveč je treba tudi paziti na okolje, v katerem delujeta. Duša se vrača z določenimi nameni in za njihovo uresničitev je pomembno, da ima na voljo obliko z zahtevanimi potenciali kot tudi z ustreznim okoljem za potrebne izkušnje.

Duše pripadajo skupinam in praviloma se duša ponovno utelesi v istem obdobju kot ostali člani skupine. Stopnja, do katere se bodo ti člani družili med fizičnim življenjem je različna. Nekateri se bodo rodili v isto družino, toda to je le ena od možnosti. Občasno se tudi zgodi, da se vsi člani skupine inkarnirajo v istem obdobju, na istem področju ali v isti rasi. Ko se duša po končani inkarnaciji vrne 'domov', ji člani skupine na 'drugi strani' zaželijo dobrodošlico.
         
Kar zadeva življenje duše je spol nepomemben, ker je v bistvu lastnost fizičnega in čustvenega obstoja. Zato, da ustrezno konča svoje izkušnje pa se duša periodično inkarnira bodisi v moško bodisi v žensko telo. Iz podobnih razlogov se duša uteleša v narodih in rasah vseh barv in lastnosti.

Za dodatne informacije ali prijavo na regresijo v prejšnja življenja (PLSR) ali v življenje med življenji (BLSR) po metodi dr. Michaela Newtona, nas pokličite na telefonsko številko 031 472 981 ali izpolnite kontaktni obrazec.

 

Vir:
Wikipedia (2011), Elektronski vir, http://sl.wikipedia.org/wiki/Reinkarnacija [dostop 2. julij 2011]
Novak Škarja N. (2011), Elektronski vir, http://www.cdk.si/soutripanje/st41/reinkarnacija.htm [dostop 2. julij 2011]
Share Slovenija (2011), Elektronski vir, http://www.share-international.net/slo/publikacije/arhiv/ezoterika/aart_pojem_reinkarnacije.htm [dostop 5. julij 2011]